Unicef

Foto daripada Unicef, UNICEF/NYHQ2012-0095/Olivier Asselin Republik Demokratik Congo, 2012

Unicef

Misi

UNICEF, Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, percaya bahawa memupuk dan menjaga kanak-kanak ialah asas kemajuan manusia. Sebuah organisasi global yang berfungsi di hampir 190 buah negara, UNICEF bertujuan untuk membina sebuah dunia yang merealisasikan hak setiap kanak-kanak. Senarai panjang matlamat UNICEF merangkumi menyelamatkan berjuta-juta nyawa kanak-kanak melalui campur tangan kos rendah, mencegah penyeludupan dan eksploitasi kanak-kanak dan membantu menghapuskan penyebaran HIV/AIDS daripada ibu kepada anak. Dengan perubahan besar-besaran dalam persekitaran digital, UNICEF turut memberikan perhatian pada isu-isu seperti perilaku dan keselamatan digital.

Apa yang ingin mereka lakukan

Peranan Bahagian Media Sosial dan Sivik, yang berpangkalan di ibu pejabatnya di New York, adalah untuk melibatkan pihak berkepentingan dalam dialog yang lebih mendalam tentang isu hak kanak-kanak, menguasakan masyarakat untuk membawa perubahan positif ke seluruh dunia dan berkongsi pengetahuan mengenai penggunaan pendekatan digital yang boleh disesuaikan di seluruh organisasi.

Bagaimana mereka melakukannya?

Di UNICEF, alatan yang disediakan secara percuma melalui Google untuk Organisasi Bukan Untung memberikan cara untuk organisasi berkongsi pengetahuan dan wawasan serta menyebarkan amalan terbaik melalui internet dan media sosial, termasuk Google+. Baru-baru ini, UNICEF memanfaatkan kuasa Google+ Hangouts untuk menghubungkan aktivis, penulis blog dan pelajar dalam isu-isu penting yang memberi kesan kepada Republik Demokratik Congo, seperti polio, tentera kanak-kanak dan keganasan berasaskan jantina. Mia Farrow, Duta Muhibah UNICEF, mengehoskan Google+ Hangouts.

Cara yang terbaik untuk memberitahu cerita global tentang membantu kanak-kanak adalah dengan menghubungkan cawangan seluruh dunia di rantau yang berbeza dan mengumpulkan pelbagai cerita berkisar topik tertentu dan dalam kes ini: polio.

Gerrit Beger, Ketua, Bahagian Media Sosial dan Sivik, Divisyen Komunikasi, UNICEF

Untuk komuniti dalam talian, UNICEF memberikan pandangan dalaman tentang kehidupan dan usaha rakan sekerja yang berdedikasi yang bertempat di pelbagai rantau yang meliputi lebih 12 zon waktu. Bukan sahaja UNICEF dapat memanfaatkan usaha menakjubkan Duta Muhibah Mia Farrow, tetapi juga untuk mempamerkan komitmen rakan sekerja di India, Pakistan dan Republik Demokratik Congo.

Adakah program ini berkesan?

Dengan Google+, UNICEF membawa masyarakat terpencil organisasi ini ke dalam perbualan dan membolehkan mereka bercakap secara langsung dengan UNICEF. Para peserta dari seluruh dunia telah menerima jawapan bagi soalan mereka dan mengambil bahagian dalam dialog bermagnitud global yang sebelum ini mustahil dapat dilakukan. Dan, Beger memberitahu Mia Farrow mengambil bahagian dari Congo, membuktikan bahawa lebih banyak negara dapat disertakan; negara yang sebelum ini tidak dapat mengambil bahagian sepenuhnya dalam daya usaha media sosial.

Hangouts meningkatkan kesedaran dan mempamerkan kerja hebat yang sedang dilakukan. Unicef telah disebut sebanyak 1,044 kali di dalam talian (kebanyakannya di Twitter) yang membawa kepada acara tersebut. Diilhamkan oleh Hangouts, agensi-agensi lain PBB telah mengehoskan atau merancang untuk mengehoskan Hangouts mereka sendiri. Dan UNICEF akan mengehoskan Hangouts yang meliputi pelbagai topik lain seperti Perilaku dan Keselamatan Digital tidak lama lagi.

Ketahui tentang organisasi bukan untung yang memberi inspirasi ini & cara organisasi ini menggunakan teknologi untuk menyokong misi mereka